Gjest-, deltidsinnbygger- og innbyggerundersøkelser
Visit Lillehammers mål er å være Norges mest attraktive og tilgjengelige opplevelsesregion hele året. Våre økonomiske mål er at reiselivsnæringen vokser og er lønnsom. Våre mål for sosial bærekraftig reiselivsutvikling er tilfredse gjester, innbyggere og medlemmer. Våre tiltak skal føre til flere tilreisende til regionen, lengre oppholdstid og økt gjenkjøp.
Et ledd i vårt arbeid er å kartlegg og skaffe oss innsikt i hvilket forhold det er mellom reiselivsnæringen og lokalbefolkningen og gjester.
Balbergkampen / Foto: Anni Martikainen
Innbyggerundersøkelsen
I løpet av sensommeren og høsten 2024 er det gjennomført en innbyggerundersøkelse blant lokalbefolkningen i Lillehammer-regionen og Midt-Gudbrandsalen. Undersøkelsen hadde i overkant av 1000 besvarelser i alle kommuner. Den store majoriteten av innbyggerne opplever at turismen i regionen har fokus på bærekraftig utvikling og bidrar positivt til lokalsamfunnet. Likevel er det en økende bevissthet om utfordringer knyttet til økt turisme, som påvirkning på miljøet og livskvaliteten for lokalbefolkningen.
Noen nøkkelfunn:
- Hele 80% av innbyggerne i regionen er positive til reiselivet på stedet de bor
- Spisesteder, natur, arrangement og attraksjoner er populære tilbud som benyttes av innbyggere I regionen.
- Det er stor enighet lokalt om at reiselivet bidrar til verdiskaping, utvikling og arbeidsplasser.
- På spørsmål om utfordringer ved reiseliv og turisme er det ingen store utfordringer, men man ser at en større andel fremhever køer på veiene, forsøpling og trafikkfarlige situasjoner.
- Godt over halvparten av innbyggerne er positive til økning i antall turister til regionen.
- 45% av de spurte opplever at turismen i deres lokalmiljø bidrar i betydelig grad til å ta vare på natur, miljø, kulturarv og lokalbefolkning. Dette indikerer en positiv holdning til turismens bærekraft i området
- Hele 80% mener at det er viktig at regionen kan markedsføre seg som et bærekraftig reisemål
Se alle data: Innbyggerundersøkelsen Lillehammer-regionen og Midt-Gudbrandsdalen 2024
Foto: Esben Haakenstad
Fritidsboligeierundersøkelsen
I løpet av sensommeren/høsten 2024 gjennomførte Visit Lillehammer en undersøkelse blant fritidsboligeiere i Lillehammer-regionen. Kommunene i Midt-Gudbrandsdalen gjennomførte vinteren 2022 en undersøkelse blant hytteeiere i denne regionen. I tillegg ble det i 2022 av Øyer kommune gjennomført en liten undersøkelse blant hytteiere i Øyer kommune.
Undersøkelsen viser at fritidsboligeiere i Lillehammer-regionen setter stor pris på naturen, aktivitetene og roen området tilbyr. De er generelt positive til reiselivet. Hyttevelforeninger spiller en viktig rolle i å inkludere fritidsboligeiere i lokalsamfunnet.
Motivasjon for å ha hytte
- Natur og aktiviteter: Nærhet til langrennsløyper, turmuligheter og høyfjellsområder er de mest populære begrunnelsene for valg av hytte, tett etterfulgt av alpintilbud og sykkelmuligheter.
- Tilgjengelighet: Akseptabel reiseavstand og gode parkeringsforhold er viktig.
- Ro og fred: Stillhet og ro er høyt verdsatt.
Bruk av hytta
- Aktiviteter: Langrenn, fotturer og besøk på lokale spisesteder er populære aktiviteter.
- Hyppighet: Hyttene benyttes i gjennomsnitt 53 døgn årlig.
- Utnyttelse: En liten andel på ca 10% leier ut hytta si kommersielt (i snitt 40 døgn per år).
Holdning til reiseliv
- Positiv: De fleste er positive til reiselivet og ser flere fordeler med det. Det er stor enighet om at området er godt tilrettelagt og man har flere serverings- og fritidstilbud takket være reiselivet
- Utfordringer: Noen opplever at det kan bli for mange turister, spesielt i forhold til slitasje på natur og stier. Det er også føere kommentarer i forbindelse med hytteutbygging og problematikk rundt beitedyr i de åpne kommentarfeltene.
- Bærekraft: Det er en økende bevissthet rundt bærekraftig turisme.
Transport
- Til/fra hytta: Elbil og tog er populære transportmidler. En stor andel kan være villige til å benytte andre transportløsninger dersom dette er mer tilgjengelig. Tog, buss og og transferløsninger mellom tog og hytte er de mest attraktive løsningene.
- På destinasjonen: Det er et ønske om bedre kollektivtilbud, spesielt buss og sykkel. Motivasjonen er for å kunne besøke restauranter, butikker og oppleve mer av nærområdet
- Fordeler med alternative transportmidler: Mindre trafikk, flere parkeringsplasser og enklere reisevei er viktige faktorer.
Kontakten med lokalsamfunnet
- Regelmessige møter med hyttevelforeninger og målrettet kommunikasjon (post/e-post) er prefererte kanaler for å holde fritidsboligeiere oppdatert og inkludert
- Hele 60% av de spurte har kommet med forslag på hva og hvordan de kunne tenke seg å bidra i lokalsamfunnet. Mest populære aktiviteter er dugnader og frivillighet ved arrangementer.
Se alle data: Fritidsboligeierundersøkelsen Lillehammer-regionen 2024
Hunderfossen Eventyrpark / Foto: Emil Nyeng
Gjesteundersøkelsen
I løpet av vintere, våren og sommeren 2024 er det gjennomført en gjesteundersøkelse. Rapporten er ikke klar riktig enda, men blir publisert her så snart den er klar.
I vinter blir det skibuss i Hafjell
Fra og med fjerde juledag vil det gå internbuss i Hafjell – hele vinteren! Tryggere, mer forutsigbart og best for miljøet.
Disse kommer på Summit-konferansen 2025
Årets Summit-konferanse har flere store navn på blokka. Nå er billettene tilgjengelig, og vi håper å se deg!
Gjør din bedrift mer tilgjengelig for alle: Enkle tiltak gir store resultater
Hvordan kan din bedrift tilrettelegge for en bedre tilgjengelighet? Bli med på arbeidsverksted om universell utforming.