Miljøsertifisering

Visit Lillehammer arbeider aktivt for at bedrifter skal jobbe mer bærekraftig, og  bli miljøsertifisert. Så langt er 20 av våre medlemsbedrifter miljøsertifisert og flere andre bedrifter ønsker å starte en sertifiseringsprosess. Alle våre medlemsbedrifter som er miljøsertifisert kan benytte Bærekraftig reisemål-logoen i sin markedsføring sammen med Lillehammer logoen og egen miljøsertifiseringslogo.

Hvilken type miljøsertifisering passer min bedrift?

For overnattingsbedrifter som ønsker å bli miljøsertifisert anbefales Green Key eller Miljøfyrtårn. For campingbedrifter har Green Key den mest tilpassede løsningen, mens for serveringsbedrifter og aktivitetsselskap er Miljøfyrtårn mest aktuelt. For arrangement finnes Miljøgodkjent arrangement (FEE som også står bak Green Key) eller Miljøfyrtårn som har egne kriterier for arrangement.

N

Green Key miljøsertifisering

Visit Lillehammer har i samarbeid med Norsk Turistutvikling og FEE Norway tatt tak i miljøsertifiseringsordningen Green Key med formål å få på plass en bedre tilpasset ordning for fjellstuer og mindre overnattingsbedrifter. Green Key er skreddersydd for reiselivsnæringen, og er en internasjonal ordning som eksisterer i 56 land.

N

Miljøgodkjent arrangement

Visit Lillehammer har også tatt initiativ til å få på plass ordningen «Miljøgodkjent arrangement» gjennom FEE Norway. Peer Gynt på Gålå og WC Kvitfjell var piloter, og ble miljøsertifisert høsten 2017. For Visit Lillehammer, som en av landets største arrangementsregioner, er det viktig å få med flere arrangører i bærekraftarbeidet. Miljøfyrtårns ordning med «Grønne arrangement» er også et godt alternativ.

N

Miljøfyrtårn nettverkssertifisering

Som et tilbud til våre medlemsbedrifter startet vi i juni 2018 miljøfyrtårn sertifisering i nettverk hvor flere bedrifter jobber sammen, kan dele erfaring og lære av hverandre. 10 bedrifter startet prosessen, flere er i mål, og forhåpentligvis er de siste ferdig miljøfyrtårn sertifisert innen 2020. Dersom din bedrift er interessert i å starte prosessen med å bli miljøsertifisert, ta gjerne kontakt med oss!

Effekter av å jobbe med bærekraft

Her er noen erfaringer fra våre allerede miljøsertifiserte reiselivsbedrifter om effekter av å jobbe med bærekraft:

  • Besparelse på mye, kaster mindre mat, bedre miljø, bevisstgjøring ovenfor de ansatte og våre kunder. Får flere kunder!

  • Store økonomiske besparelser. Vi kaster mindre, bruker mindre vann og mindre strøm – ergo; sparer kroner.

  • Tiltak som reduserer sykefravær, herunder arbeidsrutiner, (fysisk og psykisk arbeidsbelastning).

  • Har gitt oss kompetanse, og gjort noe med holdninger og fokus.

  • Det er viktig og riktig å være opptatt av miljø. Vi ser at for mange gjester er det viktig at vi har et klart standpunkt og klare holdninger til dette.

Ta kontakt med [email protected] for mer informasjon om miljøsertifisering. 

Sertifiserte medlemsbedrifter: