Matrute Gudbrandsdal lansert

Hvor kan jeg spise lokalmat? Hva er smaken av Gudbrandsdalen? Hvilke lokalmatprodusenter finnes i Gudbrandsdalen, og hva slags råvarer kan de by på?

Disse spørsmålene stilles stadig oftere fra turister og tilreisende i vår region. Kundene ønsker matopplevelser basert på lokale råvarer med en historie rundt. Hvor kommer råvarene fra og hvordan er maten framstilt? Flere og flere gjester er opptatt av hva maten inneholder. Matrute Gudbrandsdalen skal hjelpe med å finne svarene!

Hva er Matrute Gudbrandsdal?

Matrute Gudbrandsdal er et samarbeid mellom Gudbrandsdalsmat, Nasjonalparkriket og Visit Lillehammer om videreutvikling av gode lokale mat- og drikkeopplevelser. Formålet med prosjektet er å øke andelen lokal mat og drikke på menyen hos spisestedene i Gudbrandsdalen, samt heve kompetansen rundt kvaliteten og opprinnelsen til råvarene. Gjennom Matrute Gudbrandsdal ønsker vi å inspirere til ei reise i ekte og rene smaker gjennom dalen.

www.matrutegudbrandsdal.no synliggjøres de spisesteder som har et bevisst forhold til å benytte kortreiste råvarer og servere lokale retter. Disse anbefalte lokalmat spisestedene oppfyller visse kriterier for bruk av lokale råvarer, samt at de har et fokus på å fortelle historien om maten og stedet.

Hvor kan jeg kjøpe lokalmat?

Matrute Gudbrandsdal synliggjør de lokalmatprodusenter du kan avlegge et besøk, og handle et utvalg av lokalmat. Gjennom en oppblomstring av Reko-ringen (distribusjonskanal hvor produsenter kan selge varer lokalt, direkte til kunden) ser vi at interessen for å handle kortreist mat er økende også blant lokalbefolkningen, og at det finnes mange småskalaprodusenter som ønsker å tilby sine varer.

Gjennom Matrute Gudbrandsdal får du forslag til reiseruter for å besøke lokalmatprodusenter. Bli med på en reise i tradisjoner, i ekte og rene smaker, fra dal til fjell og i bærekraftig matproduksjon. Den friske lufta og det rene vannet i Gudbrandsdalen gir grobunn for gode smaker fra fjell, skog og vidde.

Matruter

På osteruta kan du oppleve premierte smaker av oster som har oppnådd flere priser i oste VM, blant annet Avdem og Brimi Sæter. På Heidal Ysteri produseres den kjente Heidalsosten etter gammel oppskrift. Disse osteprodusentene i Gudbrandsdalen er gode eksempler på at gamle tradisjoner har gjenoppstått og blir tatt vare på. Gjennom ølruta kan du oppleve lokale og eksklusive smaker som ikke fås kjøpt andre steder, som f.eks. Lillehammer Mikrobryggeri og Ruten Fjellbryggeri i Espedalen. Frukt og grønt ruta byr på sunne og friske smaker dyrket fram i en godt egnet jordbrukskultur. Bringebær fra Moe Gard i Øyer og Aukrust Gard & Urteri er gode eksempler. På bakerruta kan du få kjøpt nystekte brød og bakervarer hos Bakeren i Lom og Heidal Ysteri, og på Øyens Hjemmebakeri på Vinstra får du rykende ferske lefser, flatbrød og rømmebrød.

Lokal matproduksjon tar vare på kulturarven, og bidrar til lokalverdiskapning!

Bli med på en reise, og smak deg gjennom Gudbrandsdalen – fra Lillehammer i sør, Lesja i nord og Sjåk i vest.

FOTO: Cathrine Dokken

FOTO: Maria Kampesæter Kleiven

Ansvarlig markedsføring

Ansvarlig markedsføring

Ved å tiltrekke seg de riktige gjestene, gi ærlig informasjon og ta hensyn til miljøet, lokalsamfunnet og den langsiktige bærekraften, kan vi skape et reisemål som er både attraktivt og ansvarlig. Ansvarlig markedsføring spiller en nøkkelrolle i dette.

les mer
Reiselivet inviterer lokalbefolkningen

Reiselivet inviterer lokalbefolkningen

9. juni 24 | Kommende helg inviterer Visit Lillehammer og reiselivsaktørene i Lillehammer og Gudbrandsdalen lokalbefolkningen til å oppleve lokale attraksjoner og aktiviteter med gratistilbud og gode rabatter. Arrangementet starter allerede lørdag med gratis gondol og muligheten til å oppleve nyskapingen Neveresting i Hafjell.

les mer