Kompensasjonsordningen må treffe  enda bedre

 

Partisekretær og gudbrandsdøl Kjersti Stenseng  i Arbeiderparti var lydhør da hun møtte Reiselivssjef Ove Gjesdal i Visit Lillehammer og direktør i stiftelsen Lillehammer Museum Jostein Skurdal på Maihaugen nylig.

Maihaugen

Partisekretær og gudbrandsdøl Kjersti Stenseng  i Arbeiderparti var lydhør da hun møtte Reiselivssjef Ove Gjesdal i Visit Lillehammer og direktør i stiftelsen Lillehammer Museum Jostein Skurdal på Maihaugen.

FOTO: Stein B. Olsen

Utfordret av Skurdal og Gjesdal

Både Ove Gjesdal og Jostein Skurdal kom innledningsvis med noen lokale utfordringer.

 

Bedrifter som eier bygningsmassen selv bør få kompensert for avskrivninger.
Hunderfossen har ingen leiekostnader. De får bare kompensasjon for 13% av kostnadene. Dersom avskrivninger hadde vært med hadde de fått 43%. Avskrivninger må forstås som en fast kostnad. Dette er en utfordring mange reiselivsbedrifter i vår region. For alpinbransjen gir kompensasjonsordningen en effekt som tilsvarer 7-9% av inntektsbortfallet i mars, og 10-13% av inntektsbortfallet for april.

Kompensasjonsordningene treffer ikke sesongbedriftene som skulle hatt mars og april som de beste månedene og som skulle generert overskudd til mer krevende måneder som mai.  Alpinbransjen har lovpålagte vedlikeholdsoppgaver på sommeren.Disse må kunne periodiseres over de inntektsbringende månedene i sesong. Det vil gi de en mye større uttelling ift kompensasjonen.

Permisjonsordningen er forlenget som er bra, men for både de ansatte og for ledelsen ville det vært bra om de kunne jobbe når det er grunnlag for det. Her ville lønnstilskudd hjulpet.

Lillehammermuseene får ikke kompensert for tapte publikumsinntekter. Som følge av dette blir det det et redusert tilbud ift åpningstider og nesten ingen sesongansatte. Dette skjer samtidig som regjeringen oppfordrer til Norgesferie, der museumsbesøk er en viktig del av helhetsopplevelsen. Med en ekstrabevilgning til sommerdrift og investeringer vil det være mulig å få utvidet tilbudet, samt framskyndet nødvendig vedlikehold for å holde hjulene i gang hos spesialiserte håndverkere.

Maihaugen

Ove Gjesdal sammen med Jostein Skurdal møte Kjersti Stenseng og ordfører i Lillehammer Ingunn Trosholmen. FOTO:Stein B. Olsen

 

-Det viktigste nå er at de sesongbedriftene som har gått glipp av en viktig sesongavslutning får kompensasjonsordninger som treffer enda bedre. Vi ser at de kriteriene som er, ikke treffer godt nok. Mange har mistet mye omsetning på tampen av sesongen Likevel har de kostnader til investeringer og vedlikehold for å kunne være klar til en ny vintersesong, sier Stenseng.

 

Viktig sommersesong

-Videre har vi en viktig sommersesong som står for døren. Her har vi et fantastisk tilbud til nordmenn som skal feriere i eget land. Museer, fornøyelsesparker den storslåtte naturen med alle opplevelser de kan skape. Da må også reiselivsbedrifter og museer være i stand til å gi det tilbudet som er mulig. Første bud er at de kan ha åpent, og gi gjesten det beste tilbudet som er tilrådelig ut i fra situasjonen. Vi må vise nordmenn hvor flott det er å ferie i Lillehammer og Gudbrandsdalen. Da tenker jeg både på markedsføring og de rammevilkårene som må være på plass for at vi kan få muligheter til å fa maksimalt ut av sommeren, sier Stenseng.

 

Omstillingsprosess

Stenseng er også opptatt av hva som venter rundt neste sving.

-Det vil bli en omstillingsprosess i reiselivet, her skal vi bidra. Det skal være like attraktivt å komme til denne regionen, både for nordmenn, men også utenlandske turister i årene som kommer, mener Stenseng

-Bærekraft er et stikkord i så måte?

-Å ha fokus på bærekraft har denne regionen vært flinke på lenge med sin sentrale beliggenhet, bruken av naturen, lokale råvarer og gode lokale kulturopplevelser. Det vil turisten være enda mer opptatt i framtida. Folk vil reise mindre, kjøre mindre bil, bruke mer kollektivt.  Det er ingen tvil om at dette blir ei næring som skal gjennom ei stor omstilling uten at vi helt vet hvordan framtida blir. Uansett vi skal være med å legge til rette for at det skal være fortsatt attraktiv å feriere i Lillehammer og Gudbrandsdalen, sier Stenseng.

 

Holde hjula i gang

Nå er det viktig å holde hjula i gang. Det vi vet at både museer og reiselivet forøvrig har gryteklare bygge og investeringsprosjekt som både gir et bedre tilbud, men som også er viktig for å holde liv i annet næringsliv som er avhengig av reiselivet. Reiselivet generer enormt med arbeidsplasser, så derfor er det viktig at det nå legges penger på bordet for å kunne realisere dette. Og til slutt, vi  må  sørge for at utbyggingen av dobbeltspor for jernbanen ikke blir  forsinket, sier Stenseng.

X Games til Håkons Hall

X Games til Håkons Hall

Andre Villa har nesten gjort alt som er mulig med en motorsykkel. Nå går han sammen med Henning Andersen i X Games Norway. Sammen er drømmen å sette ny verdensrekord i Håkons Hall på motorsykkel.

les mer
World Cup finale

World Cup finale

Norges Skiforbund, med teknisk arrangør Hafjell-Kvitfjell Alpin AS, søker om verdenscupfinalen i alpint 2025. Hafjell blir også Norges Skiforbunds fremtidige kandidat med tanke på verdenscuprenn i tekniske disipliner for kvinner.

les mer