Prosjektledere:
2019 - 2020
Aktuelle dokumenter:
Digital strategi
Dette prosjektet har som mål å øke verdiskapingen hos reiselivsaktører og arrangører i Innlandet gjennom å forsterke og utvikle inntektsmodeller basert på digital strategi. Forprosjektet avdekte behov for å innovere i forretningsmodellene, og da særlig gjennom mer systematisk kundeinnsikt og bedre kundedialog. Dette både på enkeltaktør nivå, men også gjennom større samarbeid på tvers.
Mål
Hovedmål i prosjektet:
Hvordan etablere nye, eller forsterke eksisterende digitale forretningsmodeller som kan skape nye inntektsstrømmer hos reiselivsaktørene og arrangører i Innlandet.
Overgripende aktiviteter:
Utarbeide en organisering av kompetanse og verktøy som vil gjøre det mulig å implementere ny teknologi og kunnskap over i drift hos aktørene.
- Innsikt innlandet
Kartlegge hvilke aktører som sitter på hvilken type data i Innlandet. Hvordan med grunnlag i dette skape økt kompetanse, synlighet og salg av regionen basert på fakta, kompetanse, dialog og deling?
Delmål
- Utarbeidet tre-fem nye former for digitale inntektsstrømmer
- Gjennomført minimum 3-4 piloter basert på arbeidet med digitale inntektsstrømmer
- Styrke kunnskapen og arbeidsprosesser innen digitale forretningsmodeller i bedriftene og gjennom økt samhandling på tvers av aktørene
- Basert på forretningsmodellene og digital startegi, velge relevante digitale verktøy
- Utarbeide en forretningsmodell til et mulig engasjementssenter/kompetansesenter
- Utarbeide en organisering av kompetanse og verktøy som vil gjøre det mulig å implementere ny teknologi og kunnskap over i drift hos aktørene.
Caser
I forprosjektet ble det identifisert en rekke caser som er aktuelle å se på i forbindelse med dette prosjektet. Disse er et utgangspunkt for arbeidet med pilotene i prosjektet.
Case 1: Økt dialog mellom destinasjoner, kommuner, tilbydere og deltidsinnbyggere
Utarbeide digital strategi med mål om:
- økt dialog mellom kommunene og deltidsinnbyggerne
- økt dialog mellom deltidinnbyggerne og destinasjonselskapene
- personifisert og attraktivt innhold som er relevant og dekker servicebehovene hos deltidsinnbygerne
- økt omsetning for tilbyderne
Kartlegging av løsninger for systematisk datafangst inngår i arbeidet.
Case 2: Store aktører – kundeadferd
Utarbeide digital strategi med mål om systematisk datafangst om gjestene generelt og deres adferd for å danne et grunnlag for bedret og mer personifisert kommunikasjon, bedre samarbeid med andre aktører og økt omsetning basert på nye inntektsstrømmer.
Kartlegging av løsninger for systematisk datafangst inngår i pilotarbeidet.
Case 3: Destinasjoner og aktører – Salg og pakketering
Basert på kundeadferd og kundenes behov identifisere attraktive løsning for pakketering og salg av reiselivsprodukter. Produkter enkeltvis og i samarbeid med andre produktaktører.
Kartlegging av løsninger for systematisk datafangst inngår i pilotarbeidet.
Case 4: Kundereisen ved arrangementer (kultur og idrett)
Utarbeide digital strategi med særlig fokus på kundeopplevelsen før, under og etter et arrangement for å gjøre tilbud til kunden/potensielle deltakere mer personifisert og enklere tilgjengelig. Dette skal føre til bedret kundeopplevelse, økt omsetning for arrangørene og deres omgivelser samt større grad av gjenkjøp/gjengdeltagelse.
Identifisering av et mobilbasert verktøy inngår i pilotarbeidet.
Case 5: Besøksattraksjoner – opplevelse
Utarbeide digital strategi med særlig fokus på kundeopplevelsen før, under og etter et besøk for å gjøre tilbud til besøkende/potensielle besøkende mer personifisert og enklere tilgjengelig.
Kartlegging av tilgjengelige digitale opplevelser inngår i pilotarbeidet.
Case 6: Arrangører og destinasjoner – lojalitet
Med utgangspunkt i en digital strategi; hvordan kan destinasjoner og arrangører skape økt lojalitet og mersalg, samt ha en relevant og personifisert dialog med ulike målgrupper.
Kartlegging av systemer for digitale belønningssystemer inngår i piloteringsarbeidet.
Status i Digital Strategi pr. 1. november 2020
Siden mai har vi jobbet med ulike aktører og her kommer en kort oppdatering rundt de enkelte som Marte (Kjernsholen) jobber med.
CreaTur – et forskningsprosjekt
Prosjektet skal danne et kunnskapsgrunnlag som kan brukes til å utarbeide anbefalinger til myndigheter og næringslivet for å utnytte potensialet digitalisering og delingsøkonomien kan gi.
Hva er egentlig digital strategi?
Grunnlaget for en bra digital strategi ligger i forretningsmodellen og ut fra arbeide med denne kan vi jobbe ut en god digital strategi.
Det handler om menneskene, ikke teknologien!
Det at det finnes digitale løsninger som kan implementeres betyr ikke alltid at det er den beste løsningen. Digital strategi handler til syvende og sist om mennesker, både de som kjøper produktene, ansatte og samarbeidspartnere.
Business Model Canvas – 9 sentrale byggeklosser!
Digitaliseringen av samfunnet krever raske skifter og praktiske verktøy, et av de enkleste og mest anvendelige verktøyene for forretningsmodellering er Business Model Canvas.
Hvordan lede et team i et marked drevet av kontinuerlig digital innovasjon?
Virksomheter hvor de ansatte takler endrede forutsetninger har best sjanse til å overleve. Men hvordan bidrar man som leder til at sine team takler kontinuerlige endringer?
Digital etikk – i disse tider
Hvordan kommunisere når ingenting er som før?
Det synes viktigere enn noen gang å ha et bevist forhold til hvordan og hvorfor vi kommuniserer/vår virksomhets eksistens – langt utover hva vi selv mener er best.
Case 6: Arrangører og destinasjoner – lojalitet
Hvordan skape økt lojalitet og mersalg, samt ha en relevant og personifisert dialog med ulike målgrupper.
Case 4: Kundereisen ved arrangementer (kultur og idrett)
Digital strategi med særlig fokus på kundeopplevelsen før, under og etter et arrangement for å gjøre tilbud til kunden/potensielle deltakere mer personifisert og enklere tilgjengelig.
Case 2: Store aktører – kundeadferd
Utarbeide digital strategi med mål om systematisk datafangst om gjestene generelt og deres adferd for å danne et grunnlag for bedret og mer personifisert kommunikasjon.